10 June, 2018

Mondos första Diamond League-seger – slog fyra världsmästare

Armand ”Mondo” Duplantis, 18, tände BAUHAUS-galans publik på alla cylindrar då han slog hela världseliten i stav och för första gången besegrade världsettan och världsmästaren Sam Kendricks. Detta efter att ha tagit 5.86 i första försöket. Foto: Deca Text&Bild

Redan under presentationen inför stavtävlingen jublade publiken och Mondo gjorde ingen besviken. I det nära nog perfekta förhållandena med 27 grader och moln tog han 5.50 och 5.66 med luft och ledde då ensam tävlingen sedan Kendricks fått med sig en rivning.
På 5.76 var det ombytta roller – Kendricks tog i första och Mondo i andra – medan båda gled över 5.81 direkt. Därefter var de bara de två kvar och när svensken klarade 5.86 i första visste jublet inga gränser!
Kendricks rev en gång, sparade de två återstående till 5.91 som blev honom övermäktigt och därmed hade Sverige fått ytterligare en Diamond League-vinnare – den sjunde i ordningen efter Christian Olsson (tresteg), Linus Thörnblad (höjd), Emma Green (höjd), Kim Amb (spjut), Abeba Aregawi (1500 m) och Daniel Ståhl (diskus).
– Det var en sagolik tävling och jag är glad att jag lyckades besegra Sam! Kroppen kändes bra, rytmen var bra och jag har bra självförtroende. Underbart att vinna och få allt stöd från publiken, säger Mondo.
– Nu känner jag mig övertygad om att jag kan vara med och slåss om världsmästartiteln och vara bland de bästa på mästerskapen i framtiden.
Mondo var riktigt nära på 5.91 och avslutade sedan med två försök på stadionrekordet och världsårsbästanoteringen 5.96. Sam Kendricks slutade tvåa på 5.81 och Piotr Lisek trea på 5.76.

Monsterhopp av Echevarria i längd
Den fina värmen och gynnsamma medvinden på bortre långsidan resulterade i en lysande längdtävling och ett historiskt segerresultat. 19-årige Juan Miguel Echevarria hoppade 8.50 i fjärde omgången – bara åtta centimeter från stadionrekordet – och flög i sista osannolika 8.83! Men vindmätaren visade +2.1 m/s, det vill säga 0.1 för mycket för att det skulle bli ett giltigt resultat. Men noterbart är att endast fyra man i historien hoppat längre i godkänd vind. Dessa är Mike Powell, 8.95, Bob Beamon, 8.90, och Robert Emmiyan, 8.86.
Tvåa i tävlingen blev OS-mästaren Jeff Henderson, 8.39, och trea favoriten och världsmästaren Luvo Manyonga, 8.25.
– Idag ville jag hoppa över 8.50, men jag trodde inte att jag skulle hoppa så här långt! Nio meter är ingenting jag ens funderat på och nu gäller det att fortsätta jobba hårt för att försöka nå drömgränsen, säger Echevarria.

Thobias fin femma i DL-debuten
22-årige Thobias Nilsson Montler från Malmö AI gjorde Diamond League-debut och visade inte stjärnorna någon respekt. En fin serie slutade med en femteplats på 8.09 i lite för stark medvind (+3.3 m/s) vilket är fem centimeter längre än hans godkända personliga rekord. Medvindsresultat var underbyggdes av 7.99w och 7.83 i motvind.
– Jag är jättenöjd! Målet var att nå över åtta meter och det hade kunnat bli längre om det blåst mindre. Jag hade svårt att hantera vinden och fick överrotation, säger Thobias.

Erika på nytt över 1.94
I höjdtävlingen slutade Erika Kinsey fin trea vilket är hennes tangerat bästa Diamond League-placering. 1.94 är nästpers vilket hon nu klarade för andra tävlingen i rad och fjärde totalt.
– Det var mycket nerver idag och jag var nära på 1.97. Men jättekul att jag krånglade mig över 1.94. Det är roligt att vara uppe på pershöjder igen, det betyder mycket för självförtroendet, säger Erika som avslutade med tre försök på personliga rekordhöjden 1.97.
Vann gjorde världsettan Mariya Lasitskene på 2.00, samma höjd som tvåan Mirela Demireva. Sofie Skoog slutade delad sexa på årsbästat 1.90 och Bianca Salming nia på 1.85.

Andreas spände bågen
I manliga 1000 m-loppet var Andreas Kramer ensam om att gå med farthållaren och hade 6-7 meters lucka till klungan när denne klev av. Andreas borrade själv längst fram men blev upphunnen med halvvarvet kvar och blev till slut nia på 2:18.30 – bara sju tiondelar från Johan Rogestedts två år gamla svenska rekord. Kalle Berglund slutade elva på 2:19.21, personbästa även det.
På 800 m gjorde Lovisa Lindh ett nytt stabilt lopp och kom i mål som sjua på 2:02.81 – tre tiondelar långsammare än i Oslo i torsdags. Hanna Hermansson var åtta, tre tiondelar efter på årsbästat 2:03.11.
Resultaten

Jonas Hedman