07 December, 2016

Nytt i Diamond League 2017: Halv miljon till vinnaren i ren final

IAAF Diamond League ändrar sitt koncept. Vinnarna i friidrottens främsta tävlingsserie koras direkt i två avgörande finaler där totalt 30 miljoner kronor står på spel. Dessutom återinför man sex omgångar för kastarna och hopparna i längd och tresteg. Foto: Deca Text&Bild

– Det är bra. Det blir spännande för alla och vi syns mer i tv, är Daniel Ståhls första kommentar. Världsettan i diskus kan se fram emot BAUHAUS-galan som hålls på Stockholm Stadion den 18 juni.
Det nya formatet för friidrottens främsta serie IAAF Diamond League består i att samla poäng under de tolv inledande tävlingarna för att kvala in till de två finalerna i Zürich 24 augusti och Bryssel 1 september. Väl där nollas alla resultat och vinnaren kammar hem 50 000 dollar (nästan en halv miljon kronor). Övriga sju finalister får dela på en lika stor pott. Allt som allt blir det uppemot 30 miljoner kronor som delas ut i de 32 grenarna.

Finalvinnaren tar hem hela potten
Tidigare var det den som tjänade flest poäng över hela säsongen som vann. Det kunde leda till att Diamond Race var avgjord före finalen, som då förlorade all spänning.


– Bra med en avslutning med riktiga finaler, där vinnaren blir Diamond League Champion, säger BAUHAUS-galans ordförande Jan Kowalski. 


– Det blir lättare att förstå, och vi har en spännande säsong att se fram emot, inte minst med den skandinaviska Diamond League-veckan med tävlingar i Oslo 15 juni följt av BAUHAUS-galan 18 juni på Stockholms Stadion.


Sex försök för de åtta främsta
Återgången till sex omgångar i kast, längd och tresteg välkomnas av Daniel Ståhl, som var den som kastade diskus längst i hela världen 2016.


– Det är bra att få kasta sex omgångar och inte bara tre eller fyra som det var i år. Vi får synas mer i tv, betonar Daniel som kom tvåa i diskusens Diamond Race i år. Det är den förste svenske kastaren som har nått en sådan framgång sedan Diamond League startades 2010.
IAAF Diamond League inleds den 5 maj i Doha i Qatar. BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion 18 juni är den sjätte etappen.
Hela kalendern 2017

Lorenzo Nesi