30 May, 2019

Sensationell seger för Tobias Montler

Malmö AI:s Tobias Montler gjorde sitt livs längdtävling i BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion och slog till med 8.22 i andra omgången – personligt utomhusrekord med 12 centimeter och upp som tvåa genom tiderna i Sverige, en centimeter före Mattias Sunneborn.

Det kom faktiskt att räcka till seger över hela världseliten sedan favoriten Juan Miguel Echevarría bara mäktat med 8.12 men haft ett undertrampshopp som i effektiv hopplängd var klart längre. Trea slutade OS-mästaren Jeff Henderson på 8.09, fyra världsmästaren Luvo Manyonga, 8.07, och sexa europamästaren Miltiadis Tentoglou, 7.99. Montlers serie var också riktigt bra: 7.97, 8.22, 8.14, x, 8.13 och x där allt utom 7.97 var i godkänd vind. Thobias tidigare längsta godkända hopp var de 8.17 han hade i inne-EM-finalen i vintras då han tog silver på 8.17.

Fixade även OS-kvalgränsen
– Visst är jag förvånad över att slå alla dessa toppnamn. Jag vet att Manyonga och Echevarría kan hoppa riktigt långt men kanske är jag mer van vid så här låg temperatur. Det var en riktigt bra tävling och jag är så glad, säger Thobias.
– Det var ganska kallt men en fantastisk tävling för mig med 8.22 och personligt rekord. Jag klarade även OS-kvalgränsen vilket jag är superglad förr. Jag hoppade 8.43 i medvind förra veckan vilket gav mig självförtroende. Att ha familj och vänner på läktaren var väldigt speciellt.
– Huvudfokus den här säsongen är VM så jag vill fortsätta på den här nivå eller högre.
Resultat M Längd
/Jonas Hedman

Foto: Diamond League